فهرست مطالب

روانشناسی سلامت - پیاپی 39 (پاییز 1400)

فصلنامه روانشناسی سلامت
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • نجیبه اسدی مهدیخان محله، عذرا زبردست*، سجاد رضایی صفحات 7-28
    مقدمه

    تشخیص سرطان، نه تنها شخص درگیر با سرطان، بلکه خانواده او را هم در طول زمان تحت تاثیر قرار می دهد. مراقبان بیماران سرطانی، نقشی اساسی در سیر مراقبت از بیمار، از زمان تشخیص تا هنگام مرگ به عهده دارند. این پژوهش با هدف تبیین حسرت های بازماندگان درجه اول از مرگ زودهنگام بیماران سرطانی انجام شد.

    روش

    در مطالعه حاضر از روش پژوهش کیفی، با رویکرد پدیدارشناسی توصیفی استفاده شد. اطلاعات از طریق مصاحبه فردی، عمیق و نیمه ساختارمند با هشت نفر جمع آوری و ضبط شده است. داده های حاصل شده به روش کلایزی تجزیه وتحلیل شده است.

    یافته ها

    مضمون های به دست آمده در زیرمجموعه سه سوال اصلی پژوهش، در چهار مضمون اصلی طبقه بندی شدند که شامل: «عدم رضایت کامل از خود و احساس کوتاهی کردن»، «تلاش برای اجابت آرزو و آرامش بیمار»، «عدم ابراز احساسات کافی» و «تاثیرگذاری کادر درمان» است.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد، با توجه به کمبودهایی که در زمینه حمایت از خانواده های درگیر با سرطان وجود دارد، لزوم حمایت های پس از سوگ، جهت کاهش خودسرزنشی و افزایش آرامش و اطمینان خاطر افراد داغدار اهمیت یافته و مداخله های موثر روانشناسی سلامت برای کاهش آثار آزاردهنده افسوس و حسرت، برای خانواده های درگیر با بیمار سرطانی، در طی بیمار و بعد از فقدان و تجربه سوگ ضروری است.

    کلیدواژگان: حسرت، بازماندگان درجه اول، سرطان، مرگ زودهنگام
  • فرزانه رنجبر نوشری* صفحات 29-50
    مقدمه

    میگرن وضعیتی عمیقا ناتوان کننده است که متغیرهای روانشناختی می توانند در آن اثرگذار باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سبک های مقابله و حمایت اجتماعی ادراک شده در ارتباط بین ابعاد سرشت و منش و بهزیستی روان شناختی در افراد مبتلا به میگرن انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به میگرن در شهر رشت در سال 1398 بود که به متخصص مغز و اعصاب مراجعه نمودند. نمونه شامل 432 نفر (276 زن و 156 مرد) بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای به کاررفته در این پژوهش شامل پرسشنامه سرشت و منش (TCI-56)، مقیاس بهزیستی روان شناختی (PWB)، پرسشنامه پاسخ های مقابله ای (CRI) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) بود.

    یافته ها

    تحلیل مسیر نشان داد بهزیستی روان شناختی در افراد مبتلا به میگرن، متاثر از ابعاد سرشت و منش، سبک های مقابله و حمایت اجتماعی ادراک شده است. همچنین، نقش واسطه ای سبک های مقابله و حمایت اجتماعی ادراک شده در ارتباط بین ابعاد سرشت و منش و بهزیستی روان شناختی مورد تایید قرار گرفت. برای ارزیابی مدل از شاخص های (91/0) CFI، (93/0) GFI، (91/0) NFI و (07/0) RMSEA استفاده شد و مدل پیشنهادی برازش خوبی با داده ها داشت.

    نتیجه گیری

    عوامل روانشناختی در میزان بهزیستی روانشناختی افراد مبتلا به میگرن نقش دارند؛ بنابراین، شناسایی این متغیرها می تواند تلویحات مهمی در زمینه درمان های روانشناختی میگرن داشته باشد.

    کلیدواژگان: سبک های مقابله، حمایت اجتماعی ادراک شده، سرشت و منش، بهزیستی روان-شناختی، میگرن
  • مجتبی دهقان، جعفر حسنی*، علیرضا مرادی، شهرام محمدخانی صفحات 51-66
    مقدمه

    تجربه سرطان جنبه های اجتماعی - فرهنگی مهمی دارد که می تواند پیامدهای روانشناختی جدی برای بازماندگان سرطان داشته باشد. این جنبه های بیماری حتی می تواند بر سلامت و بقای آنان تاثیر بگذارد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف کاوش تجارب بافتاری که افراد بعد از ابتلا به سرطان با آنها مواجه می شوند صورت گرفت.

    روش

    پژوهش کیفی حاضر از تحلیل پدیدارشناسی تفسیری استفاده کرده است. داده ها از طریق مصاحبه نیم ساختاریافته با 17 فرد مبتلا به سرطان گردآوری شد.

    یافته ها

     از تحلیل مصاحبه ها مفهوم اصلی "تجارب بافتارمند مبتنی بر سرطان" اکتشاف شد که شامل شش خوشه مفهومی است: غیرمنتظره بودن، نگرش فرهنگی، تبیین های بیماری، استعاره های بیماری، بازخوردهای اجتماعی، پیشگویی های وحشتناک.

    نتیجه گیری

    به طورکلی، پس از تشخیص سرطان، افراد با طیفی از تجارب اجتماعی-فرهنگی مواجه می شوند که می تواند بر انطباقشان با بیماری تاثیر بگذارد. بنابراین، ضروری است در مداخلات آموزشی (اجتماعی و فردی) و درمانی مرتبط با سرطان به این مولفه ها توجه شود.

    کلیدواژگان: سرطان، تجارب بافتارمند، پدیدارشناسی، پژوهش کیفی
  • مریم عابدینی*، بهمن اکبری، عباس صادقی، سامره اسدی مجره صفحات 67-84
    مقدمه

    بیماری سرطان بر جنبه های مختلف کیفیت زندگی بیمار ازجمله وضعیت روحی، روانی، اجتماعی و اقتصادی تاثیر دارد. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی الگوی ارتباط ذهن آگاهی و تاب آوری با بهزیستی هیجانی با نقش واسطه ای تنظیم هیجان در بیماران سرطانی بود.

    روش

    روش اجرای این پژوهش توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری در این پژوهش شامل بیماران سرطانی در سال 1399 بود که به شکل نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. نمونه پژوهش شامل 200 نفر (زن و مرد) از بیماران سرطانی در بیمارستان امام حسین (ع) شهر تهران بود. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه مقیاس ذهن آگاهی فرایبرگ سویر و همکاران (2011)، فرم کوتاه مقیاس تاب آوری (واگنیلد و یانگ، 2009)، پرسشنامه تنظیم هیجان گروس و جان (2002) و مقیاس بهزیستی ذهنی کی یز و ماگیارمو (2003) استفاده گردید. جهت تحلیل روابط واسطه ای از روش بوت استرپ استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد ذهن آگاهی و تاب آوری بر بهزیستی هیجانی اثر مستقیم و معنی دار دارد. اثر مستقیم ذهن آگاهی و تاب آوری بر تنظیم هیجان نیز معنادار بود. نقش واسطه ای تنظیم هیجان در رابطه بین ذهن آگاهی و تاب آوری با بهزیستی هیجانی معنادار نبود.

    نتیجه گیری

     نتایج پژوهش برای متخصصان و روانشناسان حوزه سلامت تلویحات کاربردی داشته و می توان نتیجه گرفت که ذهن آگاهی و تاب آوری بر بهزیستی هیجانی بیماران سرطانی اثر مستقیم دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ذهن آگاهی، بهزیستی هیجانی، تنظیم هیجان، سرطان
  • عباس رحمتی*، آزاده خواجویی میرزاده صفحات 85-104
    مقدمه

    اضطراب یکی از شایع ترین اختلالات روانپزشکی در جمعیت عمومی است. هدف این پژوهش بررسی شیوع شناسی اضطراب کرونا ویروس و عوامل خطر و محافظ بود.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان و کارکنان دانشگاه شهید باهنر کرمان در نیمه اول سال 1399 بود که از بین آنان 234 نفر کارمند و 981 نفر دانشجو به شیوه در دسترس در گروه نمونه قرار گرفتند. داده های این تحقیق از طریق مقیاس اضطراب کرونا ویروس به صورت آنلاین جمع آوری شد. مقیاس اضطراب کرونا جهت سنجش اضطراب ناشی از شیوع ویروس کرونا در کشور ایران و توسط علی پور و همکاران (1398) تهیه و اعتبار یابی شده است. برای تحلیل داده ها از رگرسیون همزمان و آزمون فرضیه ها و نیز آزمون تفاوت و کای اسکویر استفاده شد.

    یافته ها

     تحلیل داده ها نشان داد سطح اضطراب کرونا در دانشجویان نسبت به کارمندان در وضعیت مطلوب تری قرار دارد. همچنین تحلیل رگرسیون حاکی از نقش پیش بینی کنندگی عوامل محافظ و خطر در اضطراب کرونای دانشجویان بود، اما در جمعیت کارمندان فقط عوامل خطر توانست اضطراب کرونا را پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

     هرچند نتایج پژوهش درمجموع نشان از سطح اضطراب بالا در جمعیت مورد مطالعه نبود اما در شیوع شناسی و تبیین عوامل مرتبط با هر سطح از اضطراب نباید از نقش عمده عوامل خطرساز و محافظ در شرایط کلی و در بحران ناشی از بیماری ویروسی کرونا غفلت نمود.

    کلیدواژگان: شیوع شناسی، اضطراب، عوامل خطر، عوامل محافظ
  • علی خدائی*، رضا رحیمی، حسین زارع صفحات 105-120
    مقدمه

    پرستاری یک حرفه پرتنش است که می تواند مسایلی را در قلمرو سلامت روان شناختی و جسمانی و همچنین مشکلات رفتاری موجب شود. در بخش انکولوژی، اضافه بار کاری پرستاران و روند صعودی افزایش مبتلایان به سرطان، ضرورت مطالعه کیفیت فشار کاری پرستاران این بخش را سبب می شود. مطالعه حاضر با هدف آزمون ساختار عاملی نسخه کوتاه فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا در بین گروهی از پرستاران ایرانی انجام شد.

    روش

    در پژوهش همبستگی حاضر، 151 نفر از پرستاران شاغل در بخش های اونکولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران، به نسخه کوتاه فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا پاسخ دادند. به منظور آزمون ساختار عاملی نسخه کوتاه فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا در بین پرستاران از روش های آماری تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج روش آماری تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش وریمکس نشان داد که ساختار عاملی نسخه کوتاه فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا در بین پرستاران از چهار عامل هیجان مداری، مسئله مداری، تمرکززدایی و حواس پرتی تشکیل شده است. نتایج در این بخش نشان داد که چهار عامل استخراج شده حدود 18/55 درصد از واریانس نمرات عامل مکنون زیربنایی مقاله را تبیین کردند. علاوه بر این، شاخص های برازش تحلیل عاملی تاییدی بر پایه نرم افزار AMOS نیز وجود عوامل چهار گانه را تایید کرد. ضرایب آلفای کرانباخ برای چهار عامل هیجان مداری، مسئله مداری، تمرکززدایی و حواس پرتی در بین پرستاران به ترتیب برابر با 83/0، 78/0، 77/0 و 77/0 به دست آمد.

    نتیجه گیری

     درمجموع، نتایج پژوهش حاضر، بر ثبات ساختار عاملی نسخه کوتاه فهرست مقابله با موقعیت های تنیدگی زا و همچنین اعتبار این فهرست برای سنجش سبک ترجیحی پرستاران ایرانی در مواجهه با تجارب تنیدگی زا، تاکید کرد.

    کلیدواژگان: سبک های مقابله، ساختار عاملی، تنیدگی، پرستاران
  • نورا خوش چین گل*، بهمن اکبری، لیلا مقتدر، ایرج شاکری نیا صفحات 121-144
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و نوروفیدبک بر میزان و شدت علایم جسمی و تنظیم هیجانی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر انجام شد.

    روش

    پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی زنان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به کلینیک های فوق تحصصی گوارش شهرستان قزوین در سال 1398 بود. 45 نفر از بیماران به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارش شدند. فرم ملاک تشخیصی رم-3 و پرسشنامه تنظیم هیجانی (گروس و جان، 2003) قبل، بعد و دو ماه بعد از مداخله در مورد تمامی افراد نمونه اجرا گردید. گروه های آزمایش تحت شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و نوروفیدبک قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و نوروفیدبک بر کاهش میزان و شدت علایم جسمی و افزایش تنظیم هیجانی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر موثر است (01/0>p). مقایسه میانگین های دو گروه آزمایش نشان داد تفاوت معناداری بین اثربخشی آن ها بر میزان و شدت علایم جسمی و تنظیم هیجانی بیماران وجود ندارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

     هر دو مداخله از طریق فنون خاص خود می توانند میزان و شدت علایم جسمی بیماران را کاهش و تنظیم هیجانی آن ها را افزایش دهند؛ بنابراین درمانگران می توانند از این مداخلات جهت کنترل علایم جسمی و هیجانی بیماران مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر استفاده کنند.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، نوروفیدبک، علائم جسمی، تنظیم هیجانی، سندرم روده تحریک پذیر
  • سیف الله آقاجانی*، مریم پرنیان خوی صفحات 145-156
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر استرس ادراک شده و سرکوبگری عاطفی بیماران عروق کرونری قلب صورت گرفت.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری شامل تمامی بیماران عروق کرونر است که به مراکز درمانی شهر تبریز مراجعه کرده بودند و توسط پزشک متخصص، تشخیص را دریافت کرده بودند. نمونه ی پژوهش 30 نفر بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به گروه های آزمایش و کنترل به صورت یکسان گمارش شدند. گروه آزمایش به صورت گروهی، در 8 جلسه دوساعته، تحت درمان مبتنی بر شفقت قرار گرفتند، درحالی که اعضای گروه کنترل هیچ گونه مداخله ی درمانی دریافت نکردند. ابزارهای جمع آوری داده ها، مقیاس استرس ادراک شده و پرسشنامه سازگاری وینبرگر بودند. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش حاضر از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر شفقت در کاهش استرس ادراک شده (01/0> P) و سرکوبگری عاطفی (01/0> P) بیماران عروق کرونری قلب تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی بر شفقت، روشی موثر در کاهش استرس ادراک شده و سرکوبگری عاطفی بیماران عروق کرونری قلب بوده است.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، استرس ادراک شده، سرکوبگری عاطفی، بیماران عروق کرونری قلب
  • خدیجه یوسفی، مجید ضرغام حاجبی*، شهرزاد سراوانی صفحات 157-170
    مقدمه

    بیماری ام اس ماهیت مزمن و پیشرونده ای دارد و بر جنبه های مختلف زندگی فرد اثر می گذارد و از افکار وی تاثیر می پذیرد. هدف پژوهش حاضر پیش بینی گرایش به افکار خودکشی بر اساس سرسختی روانشناختی و تصویر بدنی ادراک شده در بیماران مبتلا به ام اس بود.

    روش

    در این پژوهش توصیفی همبستگی بر اساس جدول مورگان و با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 306 نفر به عنوان گروه نمونه از جامعه آماری 1500 نفری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس شهر قم در سال 1399 انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه افکار خودکشی (بک،1961)، سرسختی روان شناختی (لانگ و گولت،1981) و روابط خود - بدن (کش و همکاران، 1987) بودند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار 22SPSS انجام شد.

    یافته ها

     داده ها نشان داد گرایش به افکار خودکشی با سرسختی روانشناختی (762/-0=r، 01/0>p) و تصویر بدنی ادراک شده (424/-0=r، 01/0>p) همبستگی معنا دار دارد و سرسختی روانشناختی با بتای 734/0- و تصویر بدنی ادراک شده با بتای 156/0 -در سطح خطای 05/0 قابلیت پیش بینی گرایش به افکار خودکشی را دارند.

    نتیجه گیری

    از نتایج مطالعه می توان چنین احتمال داد که ارتقاء سرسختی روانشناختی در بیماران مبتلا به ام اس، امکان دسترسی به فهرستی از راهبردهای مقابله با فشار رویدادها را می دهد و بهبود ادراک تصویر بدنی، موجب برخورد مسئله مدارانه با مشکلات و حفظ سلامت روان آن ها می شود.

    کلیدواژگان: سرسختی روانشناختی، تصویر بدنی، افکار خود کشی، ام اس
  • سید علی موسوی اصل*، صادق پاروئی صفحات 171-190
    مقدمه

    روانشناسی مثبت گرا یک رویکرد علمی نوین با تمرکز بر نقاط قوت به جای نقاط ضعف و ایجاد خوبی در زندگی به جای ترمیم بدی ها است. لذا پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی روان درمانی مثبت گرا بر حس انسجام، خودکارآمدی، بهزیستی روان شناختی و تاب آوری در پرستاران انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش به صورت آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه پیگیری و کنترل انجام گرفت. در این پژوهش 30 پرستار زن با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مساوی قرار گرفتند و قبل و بعد از مداخله و در مرحله پیگیری با استفاده از پرسشنامه های خودکارآمدی شرر، حس انسجام آنتونوفسکی، تاب آوری کانر و بهزیستی روانشناختی ریف مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که روان درمانی مثبت گرا به صورت معنی داری بهزیستی روانشناختی، تاب آوری و حس انسجام را در پرستاران زن افزایش داد؛ اما نتایج این مداخله بر خودکارآمدی معنی دار نبود. همچنین نتایج آزمون بن فرونی نشان داد که افزایش در متغیرهای حس انسجام، بهزیستی روانشناختی و تاب آوری در طول زمان ماندگار است.

    نتیجه گیری

    آموزش مبتنی بر روانشناسی مثبت گرا به نحو موثری سبب بهبود حس انسجام، بهزیستی روانشناختی و تاب آوری در پرستاران می گردد.

    کلیدواژگان: مثبت گرا، خودکارآمدی، بهزیستی روانشناختی، تاب آوری، حس انسجام
|
  • Najibeh Asadi Medikhanmahalle, Azra Zebardast *, Sajjad Rezaei Pages 7-28
    Objective

    A diagnosis of cancer will influence the person with cancer and their family over a long period of time. Caregivers of cancer patients play important role over the trajectory of cancer care from diagnosis to the end of life. The aim of this study is explaining of regrets in first degree survivors of cancer patients with early death.

    Method

    In the present study, qualitative research method has been used with the descriptive phenomenology approach. The information was collected and recorded through individual, in-depth and semi-structured interviews with eight individuals. Data were analyzed by colaizzi method.

    Findings

    The themes were obtained under three main questions were categorized to four main themes, include "complete dissatisfaction with yourself", "feeling of negligence", "trying to fulfill the patient’s wishes and comfort", "not expressing enough emotions", "impact of the treatment staff".

    Conclusion

    The results of present study demonstrate that there is shortcoming in supporting families of cancer patients and it is important to support bereaved people after grief in order to decrease self-blame and increasing comfort and relaxation. Effective interventions in health psychology is necessary to alleviate annoying effect of regret for families of cancer patients, during illness, after loss and experience of grief.

    Keywords: Regret, First degree survivors, cancer, Early death
  • Farzaneh Ranjbar Noushari * Pages 29-50
    Objective

    Migraine is a profoundly debilitating condition that psychological variables can affect it. The aim of this study was to investigate the mediating role of coping styles and perceived social support in the relationship between temperament and character dimensions and psychological well-being in people with migraine.

    Method

    This study was a correlational study. The statistical population included all people with migraine in Rasht in 1398 who referred to a neurologist. The sample consisted of 432 people (276 female and 156 male) who were selected by available sampling method. Instruments used in this study included the temperament and character inventory (TCI-56), psychological well-being scale (PWB), coping responses inventory (CRI), and multidimensional scale of perceived social support (MSPSS).

    Findings

    Path analysis showed that the psychological well-being in people with migraine is influenced by temperament and character dimensions, coping styles and perceived social support. Also, the mediating role of coping styles and perceived social support in the relationship between temperament and character dimensions and psychological well-being was confirmed. To evaluate the model, CFI (0.91), GFI (0.93), NFI (0.91), and RMSEA (0.07) indices were used and the proposed model fit well with the data.

    Conclusion

    Psychological factors play a role in the psychological well-being of people with migraines. Therefore, identifying these variables could have important implications for psychological migraine treatments.

    Keywords: coping styles, Perceived Social Support, temperament, character, psychological well-being, Migraine
  • Mojtaba Dehghan, Jafar Hasani *, Alireza Moradi, Shahram Mohamadkhani Pages 51-66
    Objective

    The experience of cancer has important socio-cultural aspects that can have serious psychological consequences for cancer survivors. These aspects of the illness can even affect their health and survival. Therefore, the present study was conducted with the aim of exploring the contextual experiences that people face after cancer.

    Method

    The present qualitative research used interpretive phenomenological analysis (IPA). Data collected through semi-structured interviews with 17 cancer patients.

    Findings

    From the analysis of the interviews, the main concept of "cancer-based contextual experiences" was explored, which includes six conceptual clusters: Unexpected being, cultural attitudes, explanation of illness, cancer metaphors, social feedback, horrible predictions.

    Conclusion

    After cancer diagnosis, overall, People are exposed to a range of socio-cultural experiences which can affect their adaptation to illness. Therefore, it is necessary to pay attention to these components in cancer-related educational (social and individual) and therapeutic interventions.

    Keywords: cancer, Contextual Experiences, Phenomenology, qualitative research
  • Maryam Abedini *, Bahman Akbari, Abbas Sadeghi, Samereh Asadimajreh Pages 67-84
    Objective

    Cancer affects various aspects of a patient's quality of life, including mental, psychological, social, and economic status. The aim of this study was to evaluate the relationship between mindfulness and resilience with emotional well-being due to the role of emotion regulation in cancer patients.

    Method

    The method of this research is descriptive and the correlational research design is structural equation modeling. The statistical population in this study includes cancer patients in 1399 who were selected by purposive sampling. The sample consisted of 200 (male and female) cancer patients in hospitals in Tehran. To collect data from the Freiburg Sawer et al.'s (2011) Short Form of Mindfulness, Wagnild & Young (2009) Resilience Scale, the Gross and John Emotion Regulation Questionnaire (2002), and the emotional Well-Being Scale of Keys & Magyarmo (2003) was used. Bootstrap method was used to analyze the intermediate.

    Findings

    The results showed that mindfulness and resilience have a direct and significant effect on emotional well-being. Also, the direct effect of mindfulness and resilience on emotion regulation was significant. the mediating role of emotion regulation in the relationship between mindfulness and resilience with emotional well-being was not significant.

    Conclusion

    The results of the research have implications for health professionals and psychologists and it can be concluded that mindfulness and resilience have a direct effect on the emotional well-being of cancer patients.

    Keywords: Resilience, Mindfulness, emotional well-being, emotion regulation, cancer
  • Abbas Rahmati *, Azadeh Khajouei Mirzadeh Pages 85-104
    Objective

    Anxiety is one of the most common psychiatric disorders among the general population. We conducted a study to investigate the prevalence of coronavirus anxiety, risk and protective factors.

    Method

    The method of the study is descriptive correlational. The statistical population of the study included students and staff of Shahid Bahonar University of Kerman in the first half of 1399, from which 234 staff and 981 students were selected by available sampling method. Data were collected online using the Coronavirus Anxiety Scale (CAS). The Corona Anxiety Scale has been developed and validated in Iran by Alipour et al. (2017) to measure anxiety caused by the prevalence of Coronavirus. Simultaneous regression and hypothesis testing as well as difference and chi-square tests were used to analyze data.

    Findings

    Findings indicate that the level of coronary anxiety in students is in a more favorable condition than staff. Regression analysis indicated the predictive role of protective and risk factors in coronary anxiety among students, whereas only risk factors could predict coronary anxiety among staff.

    Conclusion

    The findings as a whole did not indicate a high level of anxiety among the study population, however, in the prevalence and pinpointing of factors associated with each level of anxiety, the role of risk and protective factors in the Coronavirus situation should not be underestimated

    Keywords: Prevalence, Anxiety, risk factors, protective factors
  • Ali Khodaei *, Reza Rahimi, H .Zare Pages 105-120
    Objective

    Nursing is known to be a stressful profession that can lead to physical and psychological health issues and behavioural problems. In oncology, workload among nurses is believed to be increasing in conjunction with rapidly increasing numbers of patients with cancer and staff shortages worldwide, therefore it is essential to sustain a quality oncology nurse workforce. The main purpose of the present study was to investigate factorial structure of the Coping Inventory for Stressful Situations-Short Form (CISS-SF, Endler & Parker, 1999).

    Method

    In this correlational study, a sample of 151 nurses of Tehran Medical Sciences University completed the Coping Inventory for Stressful Situations-Short Form (CISS-SF, Endler & Parker, 1999). The exploratory factor analysis and confirmatory factor statistics analysis methods were used to compute the CISS-SF's factor structure.

    Findings

    Results of principal component analysis (PC) with varimax rotation replicated the four-factor structure of emotion-oriented coping style, task-oriented coping style and avoidance-oriented coping style (including avoidance behaviors of social diversion and distraction) in the sample. Goodness-of-fit indices of confirmatory factor analysis based AMOS Statistics software confirmed the 4 extracted factors (emotion-oriented coping style, task-oriented coping style and avoidance-oriented coping style including avoidance behaviors of social diversion and distraction). Cronbach alpha coefficients for emotion-oriented coping style, task-oriented coping style, social diversion and distraction were 0/83, 0/78, 0/77 and 0/77 respectively.

    Conclusion

    These findings speak to the robustness of the CISS-SF, in revealing its relatively stable structure, and consequently, to its potential usefulness as a valid measure for assessing preferred coping style for stressful situations in Iranian nurses.

    Keywords: coping styles, factor structure, Coping Inventory for Stressful Situations-Short Form (CISS-SF), Nurses
  • Noura Khosh Chin Gol *, Bahman Akbari, Leila Moghtader, Iraj Shakerinia Pages 121-144
    Objective

    the aim of this study was to compare the efficacy of Mindfulness Based Cognitive Therapy and neurofeedback on severity and intensity of somatic symptoms and emotional regulation in patients with irritable bowel syndrome.

    Method

    the study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design and follow-up with control group. The study population included all women with irritable bowel syndrome referred to gastroenterology clinics in Qazvin city in 2019. 45 patients were selected by convenience sampling and randomly assigned to two experimental and one control group. The Rome-III Diagnostic Criteria Form and the Emotional Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003) were administered to all sample subjects before, after and two months after the intervention. The experimental groups underwent Mindfulness Based Cognitive Therapy and neurofeedback.

    Findings

    The results showed that mindfulness-based cognitive therapy and neurofeedback were effective on reducing severity and intensity of somatic symptoms and increasing emotional regulation in patients with irritable bowel syndrome (p<0.01). Comparison of the means of the two experimental groups showed that there was no significant difference between their effectiveness on the extent and severity of physical symptoms and emotional regulation of patients (p>0.05).

    Conclusion

    Both interventions can reduce the severity and intensity of patients' physical symptoms and increase their emotional regulation through their special techniques. Therefore, therapists can use these interventions to control the physical and emotional symptoms of patients with irritable bowel syndrome.

    Keywords: Mindfulness Based Cognitive Therapy, Neurofeedback, Somatic Symptoms, Emotional Regulation, irritable bowel syndrome
  • Maryam Parnian Khooy Pages 145-156
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Compassion-Focused therapy on perceived stress and emotional suppression in coronary artery disease patients.

    Method

    The research method was a quasi - experimental design with pre test - post test experimental and control groups. The statistical population includes all the coronary artery patients who had referred to Tabriz medical centers and received a diagnosis by a specialist. The sample consisted of 30 patients, who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental and control groups in the same way. The experimental group received compassion – based trherapy in 8 two-hour sessions, while the control group did not receive any therapeutic intervention. Data collection tools were perceived stress scale and Weinberger adjustment inventory. Analysis of covariance was used to analyze the data of the present study.

    Findings

    The results showed that compassion – focused therapy had a significant effect on reducing perceived stress (P < 0.01) and emotional suppression (P < 0.01) in patients with coronary artery disease.

    Conclusion

    It can be concluded that compassion – focused therapy is effective way to reduce perceived stress and emotional suppression in patients with coronary heart disease.

    Keywords: Compassion – Focused Therapy, Perceived stress, Emotional Suppression, Patients with Coronary Artery Disease
  • Khadijeh Yosefi, Majid Zargham Hajebi *, Shahrzad Saravani Pages 157-170
    Objective

    MS is chronic and progressive in nature and affects various aspects of a person's life and affects his or her thoughts. The aim of this study was to predict the tendency to suicidal thoughts based on psychological hardiness and perceived Physical image in MS Patients.

    Method

    In this descriptive correlational study, according to Morgan table and by available sampling method, 306 people were selected as a sample group from a statistical population of 1500 patients with multiple sclerosis in Qom in 1399. The instruments used were questionnaires of Suicide ideation (Beck, 1961), Psychological hardiness (Lang and Golet, 1981) and Body-Self relationships (Kash et al., 1987). Data analysis performed using Pearson correlation and multiple regression using SPSS22 software.

    Findings

    The data showed that the tendency to suicidal thoughts was significantly correlated with psychological hardiness (r=-0.762, p<0.01) and perceived body image   (r=-0.424, p<0.01) and also showed that psychological hardiness with beta -0.734 and perceived body image with beta -0.156 at the error level of 0.05 can predict the tendency to suicidal thoughts.

    Conclusion

    The results of the study suggest that the promotion of psychological hardiness in patients with MS allows access to a list of coping strategies against the pressures caused by events; improving body image perception leads to their problem-oriented approach to problems and maintaining their mental health.

    Keywords: Psychological Hardiness, body image, Suicidal Thoughts, MS
  • Seyed Ali Musavi Asl *, SADEGH PAROOIE Pages 171-190
    Objective

    positive psychology is a scientific approach with a focus on strengths instead of weaknesses, building the good in life instead of repairing the bad. Therefore, the present study aims to evaluate the effectiveness of positive psychotherapy. Orientation on sense of coherence, self-efficacy, psychological well-being and resilience was performed in nurses.

    Method

    This study was an experimental study with pre-test-post-test design with control and follow-up group. 30 Nurses were selected through convenient sampling. Subsequently, the participants were randomly divided into two groups of 15 people. The experimental group received positive psychology training whereas the control group did not receive any treatment. Both groups were evaluated before and after the intervention and in the follow-up stage through Antonsky Coherence Questionnaire, Connor and Davidson Resilience Scale, Reef Psychological Welfare Questionnaire and General Self-Efficacy Scale.The Data were analyzed using repeated measure (ANOVA).

    Findings

    The results of analysis showed that positive psychology training led to a significant increase in resilience, psychological well-being and sense of coherence in nurses. The results of follow-up test also showed that this method has enough stability and sustainability. However, no significant difference was observed between the intervention and control groups regarding self-efficacy.

    Conclusion

    According to the findings of this study, positive psychology interventions can be used to promote sense of coherence, psychological well-being and resilience in nurses.

    Keywords: Positiveness, Self-efficacy, psychological well-being, Resilience, Sense of Coherence